Thursday, November 4, 2010

Momotaro Jeans


Momotaro (jap. Momo – broskev, taro – prvorozený syn) je jedna z nejznámějších japonských legend. Jedna verze je dosti podobná české pohádce o Plaváčkovi. Japonský plaváček však připlouvá ve velké broskvi a stává se novopečeným synem svých dosud bezdětných rodičů. Ta zábavnější legenda mluví o tom, že stará postarší žena vyloví z řeky broskev a odnese si jí domů k večeři. Poté co kousek sní, zázračně omládne, že jí vlastní manžel nepozná. Poté co se stejným způsobem omladí i on, prožijí spolu noc plnou vášně a dočkají se tak po dlouhých letech vytouženého syna. Pojmenovali ho Momotaro.



Tato legenda pochází z jižní části Japonska, Okayamy. V Okayamě leží také město Kojima. Kojima je již po stovky let centrem japonských tkalcovských mistrů. Tradice před pár lety pomohla také tomu, že se v Kojimě nyní produkuje nejkvalitnější, ale také nejdražší denim na světě. Materiál z dílen společnosti Collect, pod kterou Momotaro spadá, používá např. i PRPS.




Momotaro používá pro své džíny jen to nejlepší. Bavlna, ze které ze denim vyrábí, se ručně sklízí v Zimbabwe. Běžně se používá díky svým kvalitám pro výrobu luxusní dámské módy nebo pánských košil.



Také barvení indigem je velmi jedinečné a není mnoho míst na světě, kde se technologie Rope Dyeing používá. Výsledkem je žádaný barevný odstín a charakteristika stejná jako u originálních amerických džín vyráběných tradičním způsobem před mnoha desítkami let.



Denim se pak z obarvených vláken vyrábí na tradičních člunkových tkalcovských stavech. Tyto stroje téměř vymizely díky masové produkci obyčejných džín. Japonci je chytře odkoupili například od Levisu v padesátých letech a díky své preciznosti dosáhli bezkonkurenčních výsledků. Materiál vyrobený na těchto stavech se nazývá Selvedge a je bezesporu jediným možným pro džíny nejvyšší kvality. 




I šicí stroje, kterými se džíny šijí jsou tradiční. Jedná se o stroje Union Specials Sewing Machine, na kterých se šily např. džíny Levi's ještě před válkou. Nejedná se o samúčelné rozhodnutí, ale opět o snahu použít na výrobu Momotaro jen to nejlepší.



Výsledkem všech těchto postupů, které se v Kojimě dodržují, jsou džíny jen té nejvyšší světové kvality, v Čechách dosud neviděné. 

Japonská důslednost a smysl pro detail, nebo možná až posedlost extrémy, končí až na ceně džín cca 38 tisíc.

No comments:

Post a Comment